Gordijnen met ingestikte plooien

Gordijnen kunnen op verschillende manieren voor het raam worden geplaatst. Veelal worden de gordijnen met ingestikte plooien aan een gordijnrail gehangen. Deze manier is de meest gebruiksvriendelijke manier. De haken in de gordijnen hangen in runners die vervolgens soepel door de gordijnrail te verplaatsen zijn. De ingestikte plooien maken dat het gordijn met veel volume voor het raam hangt.

Wanneer de gordijnen in een strak, modern interieur hangen komen gordijnen met een enkele plooi goed tot hun recht. Hangen de gordijnen in een wat meer landelijke stijl dan past een gordijn met vlinderplooien beter. Zo is er voor elke stijl en interieur een passende plooi.

Plooien

Breedte maat
De breedte maat of de geplooide breedte is de afstand tussen de eerste en de laatste plooi. De twee zijkanten van 2,5 cm of 3 cm worden niet bij de breedte meegerekend. Er wordt geen rekening gehouden met extra breedte in verband met het beter sluiten van het gordijn.

Plooi diepte
De plooidiepte is de grootte van de plooi zoals deze naar voren steekt. Deze diepte is ongeveer 3 cm.

Plooi afstand
De plooi afstand is de ruimte tussen de twee plooien. Er zijn twee verschillende plooi afstanden. 10 cm afstand bij toepassing bij overgordijnen, 8 cm afstand bij toepassing bij vitrage. Hierbij is wel van belang dat bij de hiervoor geldende plooi toeslag gerekend wordt.

Gelijke plooien
De plooi diepte en de plooi afstand worden even groot gemaakt in een gordijn. Bij meer gordijnen in dezelfde ruimte kunnen per gordijn de plooidieptes verschillen. Kies hier voor de optie gelijke plooi in alle gordijnen. 

Plooitoeslag
De plooitoeslag is de extra stof die nodig is om in het gordijn plooien te stikken. In de onderstaande tabel vindt u het totale percentage stofverbruik per plooikeus en hierbij wordt verschil gemaakt tussen overgordijnen en vitrage.

Maken van de plooien
De plooien worden machinaal in de bovenzoom ingestikt. Het garen waarmee de plooi gestikt wordt is transparant van kleur. Hiermee wordt de kleur van het gordijn overgenomen door de
transparantie van het garen. Gordijnen die een uni primaire kleur hebben zoals rood, blauw, geel worden gestikt met een rode, blauwe of gele kleur garen.

Enkele plooi
Bij toepassing van een enkele plooi hangt het gordijn met een minimale plooivorming voor het raam.